GENEZA ROMANTICA O stanca din masivul Ceahlau pare sa fie singurul lucru palpabil din legenda Dochiei, presupusa fata a regelui dac Decebal. Daca e sa ne luam dupa povestea culeasa si publicata de Gheorghe Asachi, Traian a urmarit-o pe Dochia, de care se indragostise, pana in munti. Ca sa scape de el, fata i-a cerut ajutorul lui Zamolxes, care a transformat-o in stanca.
Venit sa cucereasca Dacia, imparatul Traian s-a indragostit de Dochia, fata lui Decebal, regele dac. Fata insa i-a refuzat avansurile si a fugit spre munti. Traian a urmarit-o. Obosita, cand a ajuns pe muntele Ceahlau, Dochia s-a rugat la Zamolxes, marele zeu al dacilor, s-o scape. Iar acesta a transformat-o intr-o stanca ce a ramas marturie pana astazi. Bineinteles, in functie de regiune si de generatie, legenda a mai fost completata pe ici pe colo. Astfel, in unele povesti, Dochia trece nu doar drept o fata frumoasa, ci si o viteaza luptatoare, care conducea una din ostile tatalui ei. A plecat spre Sarmizegetusa, sa-l salveze pe Decebal, care fusese incoltit de romani, dar nu a reusit. S-a retras spre Ceahlau, urmarita de romani. Pe munte, zeul dacilor s-a indurat de ea si a transformat-o in stanca.
VARIANTA. In alta varianta, Dochia, cu Traian pe urmele ei, a imprumutat hainele si turma unei ciobanite si s-a refugiat in munti. De altfel, pietrele mai mici care o inconjoara pe Dochia din Ceahlau trec drept oile care o insoteau si care au fost, la randul lor, impietrite de Zamolxes.
Mai exista cateva variante romantate ale originii stancii care vegheaza din Ceahlau. Dochia trece cand drept o soacra rea, cand o ciobanita batrana, care fara cele noua cojoace pe care si le lepadase pe drum, crezand ca vine primavara, a murit de frig. Aceasta Dochia patroneaza zilele de inceput ale lunii martie, cunoscute drept "babe", cand vremea este foarte schimbatoare. In aceasta varianta insa, nu a