Duminica seara, cand prognozele erau din cele mai pesimiste, o solutie de compromis in chestiunea subventiilor la exporturile de produse agricole a fost in cele din urma gasita si acceptata.
Documentul final al reuniunii Organizatiei Mondiale a Comertului, de la Hong Kong, s-a incheiat cu un acord prin care tarile in curs de dezvoltare au acceptat oferta Uniunii Europene de a elimina subventiile la exporturi in agricultura pana in 2013 si nu in 2010 cum au cerut ele initial.
Cele 149 de state membre ale OMC spera ca acest acord sa deschida calea ajungerii, anul viitor, la un tratat privind liberalizarea schimburilor comerciale internationale. Din pacate, releva presa internationala, la alte capitole de pe agenda reuniunii s-au inregistrat prea putine progrese, motiv pentru care multi analisti au vazut in acordul la care s-a ajuns, dupa zile intregi de negocieri, doar o intelegere ce a salvat reputatia OMC si a impiedicat esecul total al reuniunii. S-a decis ca, in perioada urmatoare, sa fie continuate negocierile pe teme importante, cum sunt reducerea taxelor la importurile de produse agricole si liberalizarea comertului cu produse industriale.
Corespondentii agentiilor de presa au mai marcat un pas pozitiv: tarile africane producatoare de bumbac au avut castig de cauza prin suspendarea de catre SUA, din 2006, a subventiilor acordate producatorilor lor de bumbac, fie ele si partiale, subventii ce ruineaza, practic, economiile africane.
Peter Mandelson: Acordul OMC, un succes al UE
Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, a calificat negocierile comerciale din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) drept un succes, ca urmare a sustinerii de care a beneficiat din partea statelor membre ale Uniunii Europene in cadrul furtunoaselor negocieri consacrate agriculturii.
"A fost o saptamana buna pentru Un