Autonomia locala e un concept care, pe plaiurile mioritice, s-a transformat in cel de stat in stat. Am ales ca studiu de caz modul de recuperare a datoriilor la intretinere, cele acumulate de asociatiile de proprietari la furnizorii de utilitati - apa rece si calda, canalizare si caldura.
Ne-am interesat cum stau lucrurile in Capitala si in alte 12 localitati importante din tara. Rezultatul a fost halucinant: este legea junglei, fiecare face cum il taie capul - pe unii mai bine, pe altii...
La Focsani si Turnu-Magurele, procesele impotriva rau-platnicilor la intretinere dureaza doua saptamani. La Constanta, Braila, Slatina si Pitesti dureaza si cate cinci ani. In treacat fie spus, creantele mai vechi de trei ani se prescriu.
In unele localitati, rau-platnicii sunt dati in judecata de asociatiile de proprietari. In altele, rolul asociatiilor e preluat de furnizorii de utilitati. Unii furnizori semneaza protocoale pentru cesiunea de creante cu asociatiile de proprietari, altii se prevaleaza de hotarari ale consiliilor locale, care exced legislatia, fiind abuzuri administrative.
Exista si situatii in care primaria preia rolul de administrator al asociatiilor de proprietari din localitate si se judeca, la o adica, cu regia furnizoare de utilitati, aflata... in subordinea primariei.
- Pitesti. Consiliul Local a decis ca regiile de apa-canal-termoficare-salubritate, aflate in subordine, sa-si recupereze datoriile direct de la rau-platnici, fara a fi nevoie de acceptul asociatiilor de proprietari.
Acest abuz nici macar nu a fost insotit de prevederea ca blocurile cu putini datornici sa nu fie debransate. Asa ca regiile opresc furnizarea utilitatilor, apoi cheama datornicii la tribunal si abia cand creanta se stinge urmeaza rebransarea. Cum cel mai scurt proces cu un datornic a durat 18 luni, aventurile l