Sub presiunea exercitata de majorarea inflatiei, in noiembrie ea urcand la 8,7%, la nivel an/an, care s-ar putea apropia la sfarsitul anului de 9%, fata de prognoza cea mai pesimista a BNR de 8,5%, bancherii au inceput sa majoreze, intr-un ritm destul de lent dobanzile oferite la depozitele bancare.
Privind la nivelul ianuarie - noiembrie, cei care si-au tinut banii in banci au avut cateva luni in care au pierdut datorita scaderii precipitate a dobanzilor, odata cu descresterea dobanzii de referinta de catre BNR de la 17,31%, la inceputul anului, la 7,5%.
Pentru perioada urmatoare este posibil ca cei care isi vor plasa economiile in depozite sa nu mai piarda, dar nici sa castige de pe urma dobanzilor, avand in vedere ca cele la un an au reinceput sa creasca de la 7 - 7,5% spre 8 - 8,5%, iar inflatia pentru anul viitor nu da semne ca va scadea la 5%.
"Cred ca din martie viitor dobanzile vor reincepe sa scada, declara un dealer bancar. Doar o politica a BNR de mentinere a dobanzii de politica monetara si interventie la 7,5% ar putea reprezenta motive de sustinere a noilor dobanzi".
Semnalele din partea BNR au fost generoase, saptamana trecuta ea sterilizand din piata monetara 5 miliarde lei, atrase in depozite cu scadenta trimestriala si cu o dobanda cuprinsa intre 6,56 si 7,5%. Cum lichiditatea se mentine ridicata, banca centrala a intervenit si ieri atragand 4,7 miliarde lei, in depozite cu scadenta la o luna, dobanda aplicata fiind de 7,5%.
In ceea ce priveste dobanzile interbancare, interventia BNR nu a avut efecte deosebite, cele "over night" mentinandu-se la 2 - 4%, la fel ca saptamana trecuta in timp ce cele la un an erau cuprinse intre 4,88 si 7,19%
Sub presiunea exercitata de majorarea inflatiei, in noiembrie ea urcand la 8,7%, la nivel an/an, care s-ar putea apropia la sfarsitul anului de 9%, fata de prognoza cea mai pesimi