Proiectul pesedist de infiintare a CNI s-a nascut exact in perioada in care premierul Tariceanu se juca de-a demisia si dupa ce posibilitatea infiintarii Comunitatii incinsese deja spiritele in Alianta, deoarece PD ar fi vrut ca la conducerea acesteia sa fie presedintele tarii, iar PNL "mergea pe mana" premierului.
Initiativa, dovada de "atasament" al PSD fata de liberali, a ajuns la comisiile parlamentare in ziua in care Tariceanu si-a anuntat hotararea de a nu mai demisiona, impiedicand, implicit, organizarea de anticipate.
Cadou "marca" PSD pentru premier
Potrivit proiectului "made by PSD", organizarea si coordonarea Comunitatii Nationale de Informatii ar trebui sa fie realizate de CSAT, insa subordonarea nu s-ar face oricum, ci prin intermediul unui Comitet de coordonare al Comunitatii, condus de vicepresedintele CSAT, adica de premierul in functie, in speta Calin Popescu Tariceanu.
Din Comitetul de coordonare ar mai face parte, potrivit proiectului pesedist, consilierul prezidential pentru securitate nationala, consilierul de stat al prim-ministrului pentru securitate nationala, precum si sefii serviciilor de informatii, militare si, respectiv, departamentale.
Premierul Tariceanu ar avea, indirect, un cuvant de spus prin intermediul consilierului sau de stat pe probleme de securitate nationala si asupra Oficiului National de Planificare si Evaluare a Informatiilor. Potrivit proiectului, acest Oficiu ar putea reprezenta structura executiva permanenta a Comunitatii de Informatii.
Comunitatea, in varianta CSAT
Potrivit hotararii CSAT din noiembrie, Comitetul Coordonator al CNI este format din consilierul de stat prezidential pentru securitate nationala, directorii SRI si SIE, ministrul Apararii Nationale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administratiei si Internelor, ministrul