TERAPII COMPLEMENTARE Piper, scortisoara si vanilie⦠Acestea sunt condimentele care dau aroma specifica Craciunului. Le folosim in mancarurile pe care le punem pe masa de Sarbatori. Dar ele au un efect extraordinar asupra organismului si spiritului nostru sub forma de uleiuri volatile si pulbere in aromaterapie.
Uleiul volatil de scortisoara are proprietati antiseptice, antivirale, antifungice (actioneaza benefic mai ales in combaterea candidei) si antiparazitare. Datorita efectului tonifiant, se foloseste in infectii acute ale cailor respiratorii superioare, gripa, viroze pulmonare. Scortisoara poate fi utilizata, de asemenea, in tulburarile digestive insotite de diaree, enterocolite si gastrite. "Exista studii experimentale realizate pe animale care confirma efectul antiulceros al scortisoarei", arata medicul Larisa Ionescu-Calinesti, cu specializari in apifitoterapie si gemoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Pentru problemele de digestie, acest condiment se foloseste sub forma de pulbere: cate un varf de cutit cu praf, adaugat intr-o infuzie din alte plante. Scortisoara se adauga la final, ca sa nu isi piarda uleiul volatil. Uleiul volatil de scortisoara se foloseste si in aromaterapie, punandu-se doua-trei picaturi in candela.
Piperul "Uleiul volatil de piper negru provoaca o iritatie usoara a pielii (are efect rubefiant). De aceea, este contraindicat copiilor si persoanelor cu pielea sensibila. In cada de baie, uleiul volatil de piper este utilizat pentru proprietatile tonice, insa nu se pun mai mult de doua picaturi", precizeaza medicul Larisa Ionescu-Calinesti. Extern se foloseste ca unguent impotriva caderii parului. Se aplica diluat in ulei de masline.
VANILIE. Vanilia este recunoscuta inca de pe timpul aztecilor ca un bun afrodiziac fiind un remediu in tulburarile de potenta. Era folosita, de asemenea, in