Romania ar putea deveni un exportator important de produse ecologice, care se bucura de un real succes in statele UE.
Desi are un potential mare de dezvoltare, agricultura ecologica este ignorata de multi agricultori romani. Situatia se datoreaza in mare parte si lipsei de informare si educare a populatiei rurale.
Totusi, interesul pentru aceasta nisa de piata creste de la an la an. O motivatie pentru conversia la agricultura ecologica vine si din saracia fermierilor, care nu au bani sa isi achizitioneze inputuri.
Daca Italia, spre exemplu, cultiva circa 1.052.212 ha in sistem ecologic, la noi piata este abia la inceput.
Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, in Romania exista in prezent circa 260 de ferme care practica agricultura ecologica. Suprafata cultivata ecologic se ridica la circa 74.000 hectare, in timp ce efectivul de animale se ridica la peste 7.000 bovine, 20.000 ovine si circa 5.000 de gaini.
Principalele produse ecologice certificate la noi sunt cerealele, laptele si produsele din lapte, oua, legume, miere si fructe de padure, paine ecologica, vin.
Exportam materie prima
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta producatorii, la ora actuala, este capacitatea slaba de valorificare pe piata interna a produselor agricole ecologice. "Productie se face, dar din pacate nu reusim sa vindem", a declarat ieri, la un seminar despre productia ecologica, Lucian Pavel, consultant la Expert Group SRL. In lipsa utilajelor specifice productiei si procesarii in sistem ecologic, dar si a numarului redus de procesatori ai productiei ecologici, ajungem sa exportam materie prima, importand in schimb produse ecologice finite.
Productia ecologica este doar in proportie de 30% valorificata pe piata interna, cea mai mare parte fiind exportata. Comercializarea pe piata interna se face atat pr