Domnule ministru, poate fi considerat 2006 anul privatizarilor in sectorul IT&C?
Avem pe agenda trei mari proiecte de privatizare. Vom incepe cu listarea pe Bursa a actiunilor detinute de stat la Romtelecom. E vorba de 46% din pachetul de actiuni detinut de stat la aceasta companie, din care 20% va fi transferat la Fondul Proprietatea.
Noi am lansat un proces de listare pe piata de capital pentru 26%. Suntem in faza de selectie a consultantului international ce ne va asista in cursul acestui IPO (emisiune primara de actiuni - n.r.) pentru Romtelecom. Preconizez ca in prima jumatate a anului 2006 sa putem iesi pe Bursa cu primul pachet de actiuni ale statului la Romtelecom.
S-a facut o evaluare a actiunilor detinute inca de stat? Exista voci care sustin ca si Romtelecom, asemenea celor doi operatori care domina piata telefoniei mobile, ar valora tot doua miliarde de euro. Exista un studiu care sa arate valoarea companiei?
Tocmai asta este sarcina consultantului: sa faca o astfel de evaluare si sa initieze procesul de listare.
Veti lista actiunile doar pe piata de capital romaneasca sau si pe alte burse?
Urmeaza sa ne propuna consultantul. Eu mi-as dori sa se faca listarea si pe alte burse. Tot in 2006 preconizam sa incepem privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii SA redenumita Radiocom, la care statul este actionar unic.
Am lansat si aici procesul de selectare a consultantului. In acest caz, eu preconizez mai multe faze de privatizare, dar, evident, acestea vor fi analizate, iar propunerea finala va fi facuta de consultantul international. Intr-o prima faza, mi-as dori atragerea unui investitor strategic, dupa care, probabil, va urma o listare pe Bursa si la aceasta companie.
Dar pentru Posta Romana cand va incepe si cum se va sfarsi privatizarea? Suntem printre p