SANATATEA ADULTULUI Arsuri in piept de nici pompierii nu le pot stinge, nopti chinuite, cu treziri din pricina ca gura se umple de resturi de mancare de la cina, inecarea laringelui cu un lichid, senzatia de acid in laringe si ragaiala, cum denumeste romanul aerul eliminat brusc din cavitatea bucala.
Refluxul gastro-esofagian De vina pentru toate aceste necazuri este refluxul gastro-esofagian, boala de care se vaita tot mai multi oameni. Cand o masina rataceste drumul si o ia pe contrasens, Politia Rutiera il considera vinovat pe soferul aiurit. Dar cand o parte din continutul stomacului o ia pe contrasens si se reintoarce in esofag, aducand toate neplacerile de mai sus, cine este de vina? Lamureste aceasta atat de frecventa boala de reflux gastro-esofagian prof. dr. Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala de gastro-enterologie. Boala de reflux inseamna o serie de tulburari cauzate de trecerea continutului gastric acid din stomac, in sens invers, in esofag. Sa detaliem simptomele ce apar in aceasta boala de reflux puse pe seama contactului dintre continutul acid din stomac cu mucoasa esofagului, care nu este pregatita sa se apere de aceasta aciditate, drumul fiind anormal, pe contrasens.
Arsurile, regurgitatie, ragaiala Cele mai semnificative simptome sunt arsurile pe esofag, denumite pirozis. Ele apar numai ziua sau numai noaptea. Sau atat noaptea, cat si ziua. Arsurile sunt mai mari daca omul sta in pozitia culcat sau cand se apleaca, ori cand ridica greutati. Este o adevarata capcana sa te culci imediat dupa ce mananci, inlesnind intoarcerea inversa a continutului din stomac in esofag. Alt simptom este regurgitatia, acea aparitie nefireasca a continutului gastric in cavitatea bucala. Alt semn este ragaiala, ii zice romanul, sau eructatia, cum denumeste medicina eliminarea unei cantitati de aer in mod zgomotos, fiindca inelul muscular dintre