Straja, un loc unde vara pasunau oile ciobanilor de pe Valea Jiului, a progresat incredibil. Facilitatile oferite minerilor din Valea Jiului au stimulat intensiv turismul. Fiind considerati o categorie defavorizata, minerii din Valea-Jiului au beneficiat tot timpul de facilitati din partea oficialitatilor. Localnicii au speculat momentul si au inceput sa se dezvolte in domeniul turismului, aceasta fiind in clipa de fata cea mai profitabila activitate din zona.
Aflata intr-o zona despre care nu toata lumea are o parere prea buna, Straja, o asezare aflata deasupra Lupeniului, ofera celor care ajung acolo o priveliste de vis.
IMAGINE. De pe oricare din cele cinci partii existente aici se poate vedea ca intr-o farfurie toata Valea-Jiului. Peisajul nu este unul prea vesel, zona miniera fiind dominata de un gri trist. Este doar o urma a mineritului care a existat candva in Romania. Schiorii care vor sa-si traga sufletul o pot face nu numai la baza partiilor, ci si pe traseu. De pilda, la jumatatea partiei Comexim, cea mai accesibila, se gaseste un popas unde poti sa iti tragi sufletul daca te simti obosit.
PAUZA. Locul este situat deasupra schitului de la Straja si in imediata apropiere a unei cruci imense. Ceva in genul crucii Caraiman de la Busteni, dar la o scara mai redusa. Pe bancutele de aici isi trage sufletul Mihai Litiu, un inginer din Arad care a venit sa schieze impreuna cu colegii sai de serviciu. "Toti membrii departamentului la care lucrez eu am venit in acest sezon la Straja ca sa schiem. Nu avem prea mult timp liber, pentru ca trebuie sa ne pregatim de Sarbatori. Stam doar doua zile, dupa care trebuie sa ne intoarcem acasa", spune aradeanul care a invatat sa schieze la Semenic.
ALTCEVA. "Inainte mergeam numai acolo, dar am zis sa mai schimbam un pic locul, si am venit la Straja. Ne-am suit in tren, am ajuns la Petrosani si de ac