Premierul britanic, Tony Blair, presedintele in exercitiu al UE, a sustinut, ieri, in fata Parlamentului European, acordul asupra bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013, care necesita aprobarea eurodeputatilor. "Stiu ca, din punctul de vedere al Parlamentului, ar fi fost preferat un buget mai mare, dar acest acord este cel mai bun ce a fost posibil de obtinut", a subliniat premierul Blair.
"Obiectivul acestui buget este sa se actioneze in asa fel incat extinderea Uniunii sa fie un succes, iar acesta este unul dintre motivele pentru care a fost atat de important sa ajungem la un acord bugetar", a adaugat Blair.
Acordul celor 25 de state membre privind bugetul trebuie sa faca obiectul unui acord "interinstitutional", cu Comisia Europeana si Parlamentul European, urmand a fi aprobat apoi de catre Parlament. In cadrul dezbaterilor au fost auzite si opinii diferite de cele ale lui Blair. "Acordul la care s-a ajuns corespunde mai mult intereselor nationale decat celor ale Uniunii Europene", a ripostat seful grupului conservator (PPE), germanul Hans-Gert Poettering. Acum, a adaugat el, "va trebui sa intram intr-o faza a negocierilor si numai la capatul acestei faze vom avea perspective financiare". In opinia socialistilor, al caror punct de vedere a fost expus de austriacul Hannes Swoboda, acordul este "inacceptabil in formula actuala si asteptam concesii". Conform liberal-democratului britanic Graham Watson, "este loc pentru negocieri". Revine, acum, presedintiei austriece, ce-i urmeaza celei britanice, la 1 ianuarie, sa negocieze cu eurodeputatii.
Premierul britanic, Tony Blair, presedintele in exercitiu al UE, a sustinut, ieri, in fata Parlamentului European, acordul asupra bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013, care necesita aprobarea eurodeputatilor. "Stiu ca, din punctul de vedere al Parlamentului, ar fi fost preferat un buget mai ma