Situatia este cu atat mai serioasa in Banat, intrucat banatenii sunt obisnuiti cu mese imbelsugate, fripturi de porc imbibate in vin, salate cu maioneza si cozonaci cu zeci de oua. Un astfel de meniu, cu bucate dintre cele mai gustoase, dar nu tocmai sanatoase, ar soca orice nutritionist care ar face un calcul al caloriilor si grasimilor saturate.
Banana combate mahmureala
Dieteticienii sustin ca trebuie sa stii cum sa mananci pentru a preveni stresul, ingrasarea, dar si pentru a nu-ti risipi energia. Si in privinta bauturii exista aceleasi tentatii de Craciun si Revelion cand este practic imposibil sa nu gusti macar un pahar. Dar cei mai multi banateni nu se multumesc doar cu atat, cinstindu-se mai abitir decat oricand. Nu este de mirare ca, a doua zi, sufera pe masura consumului.
Regula numarul unu ca sa nu ajungi la stadiul de mahmureala este sa eviti amestecarea bauturilor. Indiferent daca este vorba de bere, vin sau tarie, trebuie sa bei acelasi fel pana la sfarsitul petrecerii. Daca vrei sa schimbi, poti sa o faci doar dupa ce ai mancat ceva.
Impotriva mahmurelii, medicii recomanda consumul de alimente bogate in fibre: banane sau supe de legume. Motivul este simplu. Fibrele raman in stomac mai mult si absorb alcoolul. O alta varianta de prevenire consta in alimente bogate in grasimi si carbohidrati. Acestea incetinesc asimilarea alcoolului in sange. Acelasi efect il are si apa care trebuie bauta din belsug atunci cand consumi bauturi alcoolice, dar si dupa.
Dieta, haine largi si masaj
Unul dintre cele mai comune efecte ale excesului de mancare este balonarea. O masa care abunda in grasimi si condimente iti pot bulversa digestia. Specialistii recomanda un ragaz de cel putin trei zile, in care trebuie respectata o dieta bogata in fibre (legume, fructe, paste fainoase) pentru a digera cat mai bine alimentele grele.