Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a reiterat ieri, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, promisiunea ca Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Seful Executivului a prezentat si stadiul pregatirilor pentru integrare, trecand in revista atat progresele inregistrate, cat si masurile ce trebuie adoptate si factorii care au ingreunat activitatea Guvernului: situatia dezastruoasa lasata de cabinetul PSD.
Reactia opozitiei nu s-a lasat mult asteptata, iar dezbaterile s-au transformat intr-un adevarat razboi al declaratiilor politice, al aprecierilor deloc magulitoare si al amenintarilor.
Congregatia baronilor PSD si clientelismul politic
In preambulul raportului privind pregatirea aderarii la UE, premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat in termeni foarte duri "mostenirea" PSD. "Am preluat in decembrie 2004 o Romanie codasa la integrare", a spus primul ministru, subliniind ca guvernul Adrian Nastase "avea alte prioritati decat sa faca reforma sau sa combata coruptia".
Tariceanu a vorbit si despre "congregatia baronilor PSD si clientelismul politic" care impiedicau "orice pas real spre Europa", dar si despre negocierile de integrare "incheiate in genunchi, pentru a avea munitie electorala".
Referindu-se la clauzele de salvgardare impuse Romaniei, premierul a zis ca au constituit "un mod elegant prin care liderii europeni au spus fostei guvernari: "noi v-am deschis usa, dar voi nu sunteti in stare sa intrati!"". Tariceanu a mai acuzat PSD de "obstinatia de a nu face reforma" si ca a adus asupra Romaniei o "boala grea": capuseala sistemica, coruptia si blocajul reformelor.
In 2005, renegocierea contractelor dubioase
In discursul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat ca Romania a obtinut, pe parcursul anului 2005, trei victorii majore in ceea ce