Legislatia comunitara in domeniul protectiei mediului este transpusa in Romania in proportie de 95 la suta, iar intreg sistemul de protectie a mediului a fost refacut, una dintre cele mai importante masuri fiind revenirea Garzii de Mediu in cadrul ministerului, a sustinut ieri ministrul Sulfina Barbu, in cadrul bilantului dupa un an de la preluarea MMGA, alaturi de secretarii de stat si consilierii din minister, de directorii Garzii Nationale de Mediu si Administratiei Nationale "Apele Romane".
Sulfina Barbu a remarcat deciziile bune luate in perioada inundatiilor - cea mai grea din primul an de ministeriat - dar a si admis esecurile din anumite domenii si a subliniat vointa si stiinta de a gestiona problemele de mediu in Romania.
"Toate deciziile luate in timpul inundatiilor au fost corecte", a afirmat ministrul Barbu, apreciind intreaga echipa a ministerului pentru munca depusa in perioadele in care apele revarsate au rupt diguri si au inundat zeci de localitati, lasand mii de oameni fara adapost. Sulfina Barbu si-a reprosat totusi, pentru perioada de inceput a evenimentelor, un "scurtcircuit" in comunicarea publica. "A fost o perioada grea pentru noi, aceasta greseala ne-o asumam", a spus ministrul.
Pe de alta parte, referindu-se la eforturile de integrare europeana a Romaniei din punct de vedere al protectiei mediului, ministrul a aratat ca, daca in luna iulie "tot capitolul 22 era rosu (noua domenii de activitate erau marcate cu stegulete rosii in scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene)", la raportul din noiembrie Romania nu mai avea decat un singur stegulet rosu, celelalte probleme fiind deja rezolvate sau in curs de conformare.
Unul dintre reprosurile pe care si le aduce Sulfina Barbu este ca nu a reusit sa aplice intocmai politica de resurse umane pe care o avea in vedere. "Totusi, trebuie sa admit ca nu am reusit sa pun pe picio