Compania Transelectrica, operatorul national al sistemului de transport al electricitatii, estimeaza pentru anul 2005 o valoare a cifrei de afaceri de 1,3 miliarde lei (circa 381 milioane euro) si un profit brut de 50 milioane de lei, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al societatii, Stelian Gal.
Anul trecut, compania a avut un rezultat brut mai ridicat, situat la 68,3 milioane de lei, si a derulat afaceri de 1,01 miliarde de lei.
Pe primele noua luni ale anului, profitul brut al operatorului sistemului national de transport a energiei electrice a depasit valoarea de 100 milioane de lei, insa oficialii companiei au explicat ca acest nivel va fi redus de o serie de provizioane si de inceperea unor lucrari de mentenanta.
"Piata de echilibrare a inceput sa functioneze si aceasta va induce niste costuri care nu au putut fi clarificate anterior", a completat directorul financiar al Transelectrica, Maria Ionescu, in legatura cu reducerea profitului brut preliminat pentru intreg anul 2005, comparativ cu cel obtinut in primele trei trimestre.
Transelectrica a derulat in acest an investitii de 593.482 de lei, si preconizeaza pentru anul viitor o suma mult mai mare, de circa 140 milioane euro. Marea parte a acestora sunt destinate adaptarii la standardele sistemului Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), organizatie la care compania a aderat in 2003. Compania a anuntat ca, in primele noua luni ale anului, volumul datoriilor totale era de 346,15 milioane de lei. Creantele comerciale totale se ridicau la 459 milioane de lei, din care 192 milioane de lei reprezinta creante restante, acumulate in principal de societatea Electrica si filialele sale.
Oficialii Transelectrica au afirmat ieri ca au constatat o imbunatatire in disciplina la plata dupa trecerea in proprietate privata a patru dintre