In cursul saptamanii trecute, CAS Valcea, impreuna cu DSP, au desfasurat in teritoriu o actiune privind popularizarea celor mai noi acte normative din domeniul sanatatii, in randul medicilor de familie si specialistilor.
Localitatile vizate au fost Brezoi, Horezu, Balcesti, Dragasani si Ramnicu Valcea.
O prima chestiune se refera la campania de vaccinare antirujeolica.
Cunoscut fiind faptul ca pe plan national s-au inregistrat probleme referitoare la acest subiect, s-au creat obligatii noi, atat pentru medicii care efectueaza astfel de vaccinari, cat si pentru parintii care refuza sa-si vaccineze copiii si care sunt pasibili de amenzi cuprinse intre doua si cinci milioane lei.
Pentru desfasurarea in conditii cat mai bune a actului medical, se face o evaluare a dotarii cabinetelor de medicina primara cu aparatura medicala – electrocardiografe, ecografe etc, astfel incat sa se poata stabili cu precizie care este nivelul national de dotare in vederea apropierii serviciilor de acest gen de cele efectuate in Uniunea Europeana.
Pentru anul 2006, CNAS a propus ca medicii de familie sa poata opta, daca vor fi platiti, ca si pana acum, sau sa isi gestioneze bugetul alocat fiecarui asigurat. Astfel, medicii vor putea sa pastreze sumele economisite sau vor fi penalizati pentru depasirea bugetului contractat.
Sistemul este aplicabil in mai multe tari, printre care Marea Britanie, Germania, Polonia si partial, in SUA.
Tot in 2006, va fi modificat mecanismul de decontare la nivelul farmaciilor, care nu vor mai avea plafoane, ci vor trebui sa incheie contracte cu producatorii de medicamente dupa metoda cost – volum.
Altfel spus, pe masura ce depasirea plafonului va fi mai mare, gradul de