La inceput a fost o incercare sa vad daca imi reusesc interviurile. Dupa citeva dialoguri, m-am convins ca, pentru un interviu reusit, nu trebuie sa fii plat si sa-ti ingini intervievatul. Trebuie o anumita tensiune, care de multe ori a existat chiar de la prima intrebare, trebuie sa te contrazici cu invitatul tau, sa-l intrerupi si sa nu accepti „pe nemestecate“ explicatiile. Pe urma am vazut ce rol important are o fotografie reusita si am colaborat excelent, din toamna incoace, cu Daniel Cozma. La finalul anului, parcurgindu-le din nou, mi-am dat seama ca interviurile Observatorului cultural contureaza o lume culturala, cu angoase, reusite, nelinisti si stari de gratie, asa ca am selectat fragmente din aceste interviuri, in urmatoarele patru pagini de revista.
- Nicolae Manolescu: „Liiceanu a sarit din papuci fara nici un motiv“
Asta-vara a fost o intreaga disputa, declansata de suita de articole gazduite de revista Dilema veche sub genericul „De ce se cearta intelectualii?“. Vi s-a parut utila acea ancheta sau au fost si excese?
Au fost si excese, si prostii. Dar, ca tema in dezbatere, era interesant de vazut de ce se cearta intelectualii romani, daca cearta are sau nu temei. O discutie este necesara intotdeauna. Gabriel Liiceanu e suparat si acum pe mine pentru ca i-am spus ca a sarit din papuci fara nici un motiv. El e suparat ca am indraznit sa spun ca nu sint de acord cu el. L-a suparat ca am folosit cuvintul tifna, cind am comentat textul sau despre Adrian Marino. (3 martie 2005)
- Matei Calinescu: „Nu avem nevoie de idoli si de mituri“
Cum ati privit toata dezbaterea pe marginea trecutului lui Mircea Eliade?
Dupa parerea mea este foarte bine sa se stie. Ne trebuie adevarul, tot adevarul si numai adevarul.
Ii stirbeste din autoritatea stiintifica?
Noi avem tendinta de a mitiza si de a ne focaliza