Moldovencele se pregatesc pentru Craciun cu turte-rupte, chirusti si prune afumate. Cine stie sa citeasca semnele de pe cerul Ajunului stie si cum va fi anul ce vine. CRACIUN DE POVESTE Moldovencele se pregatesc pentru Craciun cu turte-rupte, chirusti si prune afumate. Cine stie sa citeasca semnele de pe cerul Ajunului stie si cum va fi anul ce vine.
Cand se lasau peste Muntii Vrancei noptile lungi de iarna, cu zapada si ger, se adunau si fetele la sezatori. Impleteau la ciorapi si la manusi, trageau canepa in "piepteni" sau teseau panza de camasi. Mai glumeau fetele cu flacaii care veneau sa le vada si sa manance cu ele boabele de porumb coapte pe plita ori merele scoase din cuptor, dar nu se mai lasau imbratisate sau sarutate ca altadata. Caci postul era sfant, si nimeni nu ar fi indraznit sa scape la ceva "de dulce".
CAMASA NOUA. De Craciun, fiecare trebuia sa imbrace haina noua, asa ca fetele zoreau cu torsul canepii. Caci la acele vremuri nu era la moda consumul de canabis, si fiecare satean isi avea peticul lui de canepa. Dupa ce culegeau canepa, femeile o duceau la rau, la "topit". "O asezau intr-o stioalna si puneau peste ea pietroaie, ca sa fie mai usor mai tarziu sa desprinda firul de partea lemnoasa, cand o dadeau la melita", isi aminteste profesoara Ecaterina Bulimej, de la scoala din satul vrancean Tulnici.
Dupa ce era trasa in "piepteni", canepa se torcea si din firul gros se tesea apoi panza camasilor pentru Craciun.
TURTE-RUPTE. Cu cateva zile inainte de Ajun, femeile coceau turte-rupte. Faceau mai intai un aluat din faina, apa si sare, pe care il intindeau foarte bine. Turtele subtiri ca o panza erau coapte pe plita si apoi stranse intr-un stergar, ca sa se usuce bine.
Abia terminau gospodinele cu turtele, ca trebuia sa se apuce de "porcarii", caci venea Ignatul, cu alaiul de guitaturi care se ridica din toate curt