Salariul mediu al angajatilor din Capitala va inregistra cel mai redus ritm de crestere din economie in urmatorii doi ani, dar se va mentine in varful clasamentului pe regiuni, arata un studiu alcatuit de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Salariile angajatilor din Bucuresti vor creste in perioada 2006-2007 mai lent decat in toate celelalte regiuni ale tari, adica cu doar 9,8% in 2006 si 9,2% in 2007.
In acelasi timp, salariile celor din regiunea vestica (zona Banatului) vor creste cu cel mai rapid ritm, adica 12% in 2006 si 10,8% in 2007.
Astfel, un angajat din Bucuresti va castiga anul viitor un salariu mediu de 273 de euro lunar, cu 20% mai mare decat media pe economie (228 euro). Cel mai mic salariu mediu va fi consemnat in zona nord-estica, adica 208 euro.
Cresterile salariale diferentiate vor permite reducerea diferentelor economice dintre regiuni, iar avantajul pe care Capitala il are in acest moment in fata celorlalte zone se va reduce treptat, arata studiul Comisiei de Prognoza.
Numarul de salariati din Capitala va creste semnificativ in anii urmatori, cu 6,3% in 2006 fata de media nationala, estimata la 2,2%. Cresterea numarului de salariati, in special tineri, explica ritmul mai redus de crestere al salariului bucurestenilor.
"In primul rand, este vorba de o crestere mai redusa, dar aplicata unui salariu mult mai mare. Apoi, numarul de angajati din Capitala va creste cel mai mult in urmatorii ani, iar majoritatea angajatilor sunt tineri, cu salarii ceva mai mici decat media", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
Studiul Prognozei arata ca ritmul de crestere al salariului mediu in celelalte regiuni se va situa in 2006 peste 11,5%.
Bucurestiul va inregistra in urmatorii doi ani cea mai redusa rata a somajului dintre toate regiunile, de num