Cercetatorii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva au sesizat Politia dupa ce au constatat, ieri, disparitia mai multor obiecte de valoare, dintre care o sabie din perioada epocii bronzului. Aceasta era cunoscuta in literatura de specialitate ca "Sabia de la Boiu".
Obiectul din bronz este cel mai valoros exponat preistoric detinut de institutia muzeala. Sabia dateaza din epoca bronzului (mileniul al II-lea inainte de Cristos) si lada in care ar fi trebuit sa se afle, si care era aruncata neglijent intre alte obiecte in podul muzeului, a fost gasita desfacuta.
Usa incaperii in care se afla depozitat inventarul institutiei a fost gasita sparta in urma cu mai bine de o saptamana, dar din cauza cercetarii superficiale facuta la fata locului nu a fost sesizata lipsa vreunui obiect arheologic.
Directorul muzeului, Adriana Pescar, a afirmat ca o inventariere a pieselor se poate face in aproximativ sase luni si doar dupa aceea este posibila declansarea unei anchete.
In urma cu o saptamana, unul dintre angajatii institutiei a constatat ca grilajul si usa podului de la Palatul Magna Curia, sediul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, a fost fortata. In podul cladirii sunt depozitate, in conditii improprii, mai multe piese de ceramica si bronz.
Politia a fost anuntata imediat, iar oamenii legii au incercat sa ia amprente de la fata locului, dar au intrerupt cercetarile dupa ce s-a constatat, aparent, ca nimic nu lipseste.
Cercetatorii muzeului sustin ca nu au fost chemati la fata locului si ca cercetarile s-au facut doar in prezenta directorului institutiei, care a apreciat "la ochi" ca nu a fost sustras nici un obiect. Arheologul Catalin Riscuta a constatat intamplator, ieri, ca s-a umblat la lada in care ar fi trebuit sa se afle