Sorici proaspat, vin rosu, brad impodobit, cadouri, colinde. Prilej de petrecere si voie buna, Craciunul ne face sa cheltuim multi bani.
Peste 4 milioane de porci autohtoni sfarsesc sub cutitul macelarilor la Ignat. Dintre acestia, circa 2 milioane sunt taiati in batatura, dupa datina. Si vanzarile de carne si produse din carne cresc cu 30%-35% in perioada Sarbatorilor, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta. "Eu scot pe piata si vand zilnic circa 30-36 tone de carne si preparate si cred ca si ceilalti procesatori au volume asemanatoare. Cererea este foarte mare, in special pentru carne si pentru specialitati. Oamenii nu prea cumpara mezeluri ieftine pentru Craciun", a spus Minea. El a precizat insa ca 2005 este un an atipic. Daca in anii trecuti romanii au inceput sa bata magazinele si sa-si aprovizioneze frigiderele inca de la sfarsitul lui noiembrie, anul acesta abia de vreo doua saptamani a inceput nebunia.
COZONAC. Din meniu nu poate lipsi cozonacul. Producatorii lucreaza in foc continuu pentru ca de pe rafturile magazinelor sa nu lipseasca deliciosul "dulce" cu mac, nuca, stafide sau rahat. "De Craciun si Anul Nou producem si comercializam de 12 ori mai multi cozonaci decat intr-o luna obisnuita. Cred ca anul acesta vor fi pe piata circa 40 milioane de bucati de diferite gramaje", a apreciat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. Daca consideram un pret mediu de 3 lei noi, putem aprecia ca romanii cheltuiesc 120 de milioane de lei noi numai pe cozonacul "festiv". Asta fara sa tinem cont de cozonacul facut in casa.
VIN. Daca, in medie, un roman "major si vaccinat" bea intr-o luna 2,75 litri de vin, de Sarbatori consumul licorii lui Bachus se majoreaza la circa 5 litri de caciula. "Se consuma in jur de 300-400 mii de hectolitri de vin, inclusiv cel din productie proprie", considera Petre Mocanu, directorul executiv al Organiz