Prudenta si moderatie in atitudinile "triumfaliste" ale oficialilor de la Bucuresti privind solutionarea problemei coruptiei. Acestea sunt recomandarile facute, ieri, de Transparency International - Romania, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Asociatia Pro-Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, cu precizarea ca, desi s-au inregistrat progrese in ultimii ani, tara noastra are mari deficiente in acest domeniu.
Apreciind ca institutiile publice si-au mai imbunatatit procedurile administrative, reprezentantii TI au aratat ca reformele anticoruptie nu au dat rezultate din punct de vedere al cetateanului, acesta confruntandu-se in continuare cu aceleasi probleme in relatia cu sectorul public. Potrivit raportului "Anticoruptia la zi", accentul reformelor anticoruptie trebuie sa fie pus pe elementele de impact, si nu pe cele de bifare mecanica a unor masuri.
Dosarele de mare coruptie nu au fost finalizate in ritmul estimat in primavara, ceea ce dovedeste capacitatea institutionala scazuta a Departamentului National Anticoruptie din cauza slabei cooperari a acestuia cu alte structuri.
Astfel, potrivit Raportului TI, Romania ramane o tara cu un nivel ridicat de coruptie, plasandu-se la nivelul de trei puncte in CPI (indicele de perceptie al coruptiei) ca scor de tara, din zece puncte posibile, pe baza unui indice compozit care are in vedere tot spectrul romanesc, si nu doar investitorii straini sau participantii la licitatiile de achizitii publice, apreciaza organizatia. In opinia membrilor acesteia, ritmul reformelor trebuie sa fie in continuare sustinut pentru a se putea cuantifica rezultatele in anii 2006 si 2007. Cu atat mai mult cu cat, potrivit sondajului realizat de TI, mita platita de membrii unei familii in ultimele 12 luni este de 56 de dolari. Suma medie din bugetul acesteia, ca mita platita, este de 168 de lei pe an.
Tra