Romania intra in ultimul an din cursa pentru aderarea la Uniunea Europeana. Din pacate, la sfarsitul anului 2005, dupa opt ani de pregatiri pentru adaptarea la standardele competitive ale Europei, suntem slab calificati pentru piata unica.
Avem inca probleme cu marii corupti si cu o justitie ineficienta, de care investitorii se tem. Intreprinderile Mici si Mijlocii sunt vulnerabile si insuficient informate despre ce inseamna piata unica. Marile afaceri se dezvolta doar in Capitala si in cateva mari orase, asa ca cei mai multi romani sunt saraci. Insa viseaza ca aderarea le va aduce salarii mari si in general o viata mai buna.
Acestea sunt realitatile Romaniei "profunde" descrise, direct sau voalat, de seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. Dupa patru ani petrecuti in tara noastra, reprezentantul CE asteapta inca sa vada progrese substantiale. Pentru ca "schimbarile structurale, uneori dureroase, precum si introducerea noilor standarde si cerinte, nu sunt facute pentru a multumi actualele state membre si oficialii institutiilor Uniunii Europene. Acestea sunt in primul si in primul rand facute pentru binele tarii dumneavoastra si al locuitorilor sai", a declarat oficialul european.
Visam ca Europa ne va rezolva problemele
Intrebat despre costurile si beneficiile integrarii, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat intr-un interviu acordat Rompres ca, pe termen lung, cetatenii Romaniei vor beneficia de progresele pe care le face tara lor in toate domeniile. "Aceste schimbari aduc mai multa siguranta la locul de munca, un mediu inconjurator mai sanatos si un aer mai curat, o administratie mai eficienta si mai transparenta, o justitie mai buna si mai corecta pentru toti", a precizat reprezentantul CE.
Scheele a avertizat totodata asupra faptului ca romanii sunt prea pu