Premierul Tony Blair a tinut marti, in Parlamentul European, ultimul sau discurs important inainte de a preda Austriei presedintia semestriala a Uniunii Europene. In dublul sau rol de presedinte in exercitiu al Uniunii, dar si de reprezentant al intereselor britanice la Bruxelles, el a avut sarcina dificila de a-i convinge pe scepticii europeni si britanici sa accepte bugetul la care s-a ajuns la sfarsitul saptamanii trecute.
"Scopul bugetului, a sustinut in principal Blair, a fost asigurarea succesului extinderii Uniunii Europene si, de aceea, era important sa ajungem la o intelegere. Eu spun - si o fac, intrucat tara mea a sustinut extinderea - ca nu are nici un rost sa sustii extinderea, sa fii de acord cu primirea de noi membri fara sa fii pregatit ulterior sa oferi mijloacele prin care extinderea sa devina un succes. De aceea a fost absolut necesar sa ajungem la o intelegere in privinta bugetului", a subliniat Blair, adaugand ca spera ca acesta sa fie un pas spre constituirea unui buget mai generos in viitor.
Teoretic, Parlamentul European are drept de veto impotriva acordului privind bugetul Uniunii Europene si multi europarlamentari l-au intampinat cu critici aspre. Monica Frassoni, copresedinta Partidului Verzilor din Parlamentul European, a atras atentia ca acordul asupra bugetului nu marcheaza finalul crizei in care se afla Uniunea Europeana, iar liderul Grupului Liberal-Democrat din Parlament, europarlamentarul german Watson, i-a reamintit lui Tony Blair de promisiunea facuta in vara.
"Ne-ati spus in iunie ca in orice criza trebuia vazuta si o ocazie de schimbare si ca trebuie sa avem curajul sa cautam schimbarea in mijlocul crizei prin care trece Uniunea Europeana, dar dumneavoastra si colegii dumneavoastra nu ati reusit sa gasiti acest curaj", a spus Graham Watson, adaugand: "Daca Parlamentul ar trebui astazi sa va voteze bugetul, l-ar