Mos Craciun este un tip simpatic, gras si vesel care, pe langa daruri, aduce buna-dispozitie si liniste tuturor. In afara de aceste lucruri pe care le stie toata lumea, sunt multe secrete interesante numai bune de aflat. De exemplu, de la ce designer isi ia Mosul haina imblanita sau la ce stilist isi aranjeaza barba alba.
Unul dintre cele mai citite poeme, "Noaptea dinaintea Craciunului", a influentat foarte mult conceptia oamenilor despre Mos Craciun in ultimii zeci de ani. Inainte de publicarea poemului, acesta era vazut ca un episcop inalt, desirat, sever, cu parul intins bine pe spate si o privire rece care vizita copiii ca sa imparta cadouri, dar sa le dea si cateva lectii de disciplina. Poezia i-a schimbat imaginea la 180 de grade: l-a transformat pe Mos intr-un batranel simpatic, vesel, cu obraji imbujorati, care aduce daruri tuturor.
In timp ce poemul respectiv ramane intact odata cu trecerea timpului, personalitatea lui Mos Craciun se schimba de la generatie la generatie, in functie de trend sau conditii sociale. Acest lucru este evident mai ales din felul in care este ilustrata poezia, de fiecare data cand este republicata. Prima ilustratie care a insotit poemul, in 1849, il infatisa pe Mos Craciun purtand o caciula si o haina, ambele din blana, si o pereche de pantaloni pana la genunchi. Din 1880 si pana in 1930 poarta o haina lunga si serioasa si este denumit sugestiv "Parintele Craciunului". Versiunea din 1958 aduce un Mos chel, fara caciula de blana sau orice altceva care sa-i acopere capul. In 1960 hainele Mosului au devenit si mai reprezentative pentru cultura populara. Pe un fond de un verde acid si portocaliu fosforescent il vedem pe Mos Craciun cum zboara intr-o sanie roz trasa de cai.
Descrierile au fost multiple si care mai de care mai ciudate sau mai aproape de cultura poporului in cauza.
Danezul I