Roma e orasul pisicilor. Chiar in centrul "cetatii eterne", ruinele antice ale templului de la Largo di Torre Argentina adapostesc cea mai mare colonie felina: 380 de pisici de toate rasele, varstele si culorile.
Insa la Roma le gasesti peste tot. Fac parte din decor, fie ca e vorba de ruinele Colosseumului, de forumurile imperiale, de Piata Traian sau de Villa Borghese. Potrivit cifrelor oficiale, in Roma traiesc 300.000 de pisici, dintre care 180.000 "in libertate". Nu "vagaboande", nu "gunoiere"! "Pisici care traiesc in libertate". Fac parte din patrimoniul orasului, legea le protejeaza, iar municipalitatea si romanii se ingrijesc de ele si le rasfata. Aduse din Egipt, unde erau animale sfinte, pisicile si-au castigat recunostinta imparatilor romani pentru serviciile aduse la protejarea de rozatoare a rezervelor de grau.
"Pisicile in libertate sunt tratate in Roma ca cetateni cu drepturi aparte", explica un responsabil al Biroului municipal pentru drepturile animalelor. O lege regionala le protejeaza si sactioneaza maltratarea sau deplasarea pisicilor din habitatul lor, iar pedepsele merg de la 18 luni de inchisoare pana la amenzi de 15.000 euro! Insa primaria nu da bani pentru intretinerea celor patru pana la cinci mii de colonii feline (majoritatea nu depasesc patru - cinci pisici). Primaria asigura doar cadrul legislativ si o serie de facilitati. De hrana si ingrijirea lor se ocupa locuitorii Romei, pe baza de voluntariat. Si pe banii lor. La care se mai adauga sumele lasate ca obol de turistii iubitori de pisici sau care cumpara fel de fel de suveniruri inscriptionate cu "gati di Roma".
In adaposturile pentru coloniile mari, voluntarii se ocupa de hrana si sanatatea pisicilor, dar si de inregistrarea si sterilizarea lor. Dar, din cauza "iubitorilor de animale" care refuza sterilizarea, dar nu ezita sa abandoneze pisoii nou-nascuti in locu