Ciuperci umplute
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ciuperci mari, 125 g carne tocata (de porc), 1 ceapa mica (taiata marunt), 1/2 lingurita cimbru uscat, 1 foaie de dafin maruntita, 1 priza tarhon uscat (sau un fir de tarhon proaspat tocat marunt), sare, piper negru, 3 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi presat. Pentru presarat deasupra: 2 linguri pesmet, 1 legatura patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 190gr.. Se curata ciupercile, se spala si se scot, cu grija, piciorusele.
Se toaca piciorusele marunt, se amesteca cu carnea, ceapa, usturoiul si verdeata si se gusta de sare si piper.
Intr-o tigaie, se incinge - la foc potrivit - 1 lingura de ulei, se adauga umplutura de carne si se prajeste 5 minute (pana ce se rumeneste usor), zdrobind-o cu o furculita. Se ia apoi tigaia de pe foc si se lasa umplutura sa se raceasca.
Se umplu palariile ciupercilor cu amestecul de carne (pana sus, la margini) si se presara cu pesmetul amestecat cu patrunjel tocat.
Se incinge restul de ulei intr-o forma termorezistenta, se pun ciupercile una langa alta in forma si se prajesc circa 2 minute, la foc potrivit. (Intre timp, se mai scutura forma de cateva ori, ca sa nu se prinda de fund.)
Se dau ciupercile la cuptor. Se lasa sa se fragezeasca 15 minute, iar daca umplutura nu s-a rumenit suficient, se mai lasa putin, la o temperatura mai ridicata. Se servesc imediat.
Pui Chilindron
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 pui (de 1,2 kg fiecare), sare si piper, 40 g faina, 3 linguri ulei de floarea- soarelui, 1 lingura unt sau margarina, 3 ardei grasi - rosii sau verzi, 250 g ciuperci, 4 felii de bacon prajit si maruntit, 250 g ceapa (mica), 1/2 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 1/10 l vin alb sec, 6 linguri bulion, 2 1/2 linguri sos de soia, 3 catei de usturoi pre