Cum au petrecut fratii nostri din lumea mare. Pentru multi romani traitori pe meridiane indepartate ale globului, sarbatoarea Craciunului este un prilej de amintiri si suspine.
Unde sunt colindele de-altadata, cozonacii mamei, mirosul de brad si emotia venirii lui Mos Craciun? Mai mult decat in timpul anului, in zilele Craciunului, nostalgia le ingreuneaza sufletele. Unii traiesc in tari laice, altii in tari calde, fara zapada. Multi locuiesc in zonele germanica si nordica, unde traditia Craciunului este inca puternica, apropiata de cea de acasa. Indiferent insa unde s-ar afla, romanii sarbatoresc Nasterea Domnului pe romaneste, cum au invatat din strabuni. Mosi Craciuni cu sacii plini, colinde si serbari comunitare, mese imbelsugate, dans, cantece de stea taraganate printre lacrimi, asa cum spun stirile preluate de la Agentia "Romanian Global News" din Bucuresti* (www.rgnpress.ro).
"Craciunul copiilor" la Helsinki
Asociatia Romanilor din Finlanda i-a invitat pe toti copiii romani din Helsinki si din imprejurimi la actiunea "Craciunul copiilor", care a avut loc in ziua de 23 decembrie, pe bulevardul Silmupolku. La eveniment, au fost asteptati toti copiii cu legaturi de nastere romanesti, romani sau finlandezi (atat cei cu parinti romani, cat si cei adoptati de parinti finlandezi). Organizat de o "craciunita" inimoasa si energica, d-na Simona Savin, Craciunul romanesc de la Helsinki s-a celebrat in centrul orasului, pe zapada, ca in amintirile din copilarie. Mos Craciun a venit tras de reni, caci casa lui de odihna nu-i departe, e numai la o aruncatura de bat.
Tristete si carti
romanesti la Tiraspol
Pentru copiii romani din stanga Nistrului, care si-au recapatat cu demnitate scolile romanesti, sfidand jandarmii regimului autoproclamatei republici sovietice si blocandu-se in cladiri, sub amenintarea baionetel