Ca un Mesia, acest vin "viu" aducea persoanelor prezente o unda de bucurie si incredere pentru viitor. La trecerea dintre ani, daca nu ar fi prezenta dantela voluptuasa a vinurilor spumante, Revelionul ar fi parca trist. Aniversarile noastre, ocaziile festive si receptiile diplomatice ar parea fara "culoare" daca nu s-ar servi o cupa de vin spumant.
De aceea mi se pare extraordinar momentul lansarii la apa a vaporului, cand spumarea vinului se impleteste cu spuma marii, faurind parca impreuna noile destine ale oamenilor si ale navei.
Reamintim ca vinul spumant s-a nascut in 1531 - din viile care inconjurau localitatea Limoux (in Sudul Frantei) - in plin Ev Mediu intunecat si stropit cu sangele razboaielor religioase.
Ca un Mesia, acest vin "viu" aducea persoanelor prezente o unda de bucurie si o incredere pentru viitor. Cu timpul, vinurile spumante au inceput sa fie preparate si in alte locuri ale Frantei: Gaillac, Die, Lâ...toile, etc.
Insa cea mai impunatoare si cea mai mare prestanta a avut-o vinul spumant din regiunea Champagne, obtinut in 1670, cunoscut azi sub numele de sampanie.
Romania este a patra tara, dupa Franta, Rusia (regiunea Crimeea) si Germania, in care a inceput producerea vinului spumant. In tara noastra, prepararea vinului spumant dateaza din 1841, obtinut din viile din apropierea orasului Iasi. Urmeaza: in 1862 - Timisoara, 1870 - Cluj, 1884 - Braila, 1903 - Azuga, 1913 - Bucuresti etc. Mai tarziu, incep sa se produca vinuri spumante direct in zonele viticole, purtand astfel denumirea de origine a locului de obtinere: 1952 - Blaj, 1956 - Jidvei, 1958 - Alba Iulia, 1966 - Apoldu de Sus, 1968 - Panciu, 1971 - Bucium, 1974 - Simleul Silvaniei. Apar incercari si in alte podgorii - Husi, Nicoresti, Dragasani, Dealu Mare - ce dovedesc ca si acestea pot deveni mari producatoare de spumante.
Inainte de a desface