Partidele s-au trezit ca statutul parlamentarilor e prea generos abia dupa ce l-au votat. Desi ideea acestui statut se discuta de cativa ani, iar proiectul s-a tot dezbatut in Parlament inca din vara, politicienii au descoperit ca si-au votat prea multe avantaje doar cand proiectul a ajuns in ultima faza, adica la promulgare. Proiectul a fost aprobat aproape in unanimitate - doar trei abtineri -, si ii transforma pe alesi in niste persoane care aproape ca nu au nevoie sa mai scoata bani din buzunar.
Astfel, deputatii si senatorii vor beneficia de transport gratuit aerian, naval si cu trenul, decontarea benzinei, masini de serviciu, pasapoarte diplomatice, zeci de milioane sume forfetare etc. In plus, ei beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 40, 60 sau 80 la suta din venitul brut lunar al unui parlamentar, corespunzator efectuarii unui mandat, a doua mandate, respectiv a trei sau mai multe mandate complete.
Semnalul a fost dat de seful PNL, Calin Popescu Tariceanu, care a anuntat ca ii va cere presedintelui Traian Basescu sa retrimita Parlamentului, pentru noi dezbateri, Legea privind statutul parlamentarilor, pentru a reduce privilegiile la un nivel "rezonabil".
"Senzatia mea este ca Mos Craciun a venit mai intai la Parlament, anul acesta, inainte de a ajunge oriunde in alta parte. Prevederile din document trebuie sa tina cont de nivelul avantajelor sociale acordate si altor categorii de salariati", a spus Tariceanu.
Imediat a reactionat si presedintele PD, Emil Boc, care a apreciat ca aprobarea Legii statutului senatorilor si deputatilor in forma actuala reprezinta o eroare politica. Ca si colegul sau liberal, a spus ca "eroarea" ar mai putea fi corectata de presedintele Romaniei.
Situatie jenanta, afirma PSD
Opozitia nu a scapat nici aceasta ocazie pentru a mai critica puterea, desi se afla in aceeasi situ