Piata de capital s-a obisnuit sa primeasca de la Guvern actiuni pentru tranzactionare Chiar daca este acuzat de toata lumea ca nu ajuta piata de capital prin listarea de noi emitenti, statul ramane, din acest punct de vedere, cea mai importanta sursa de companii “all time” pentru Bursa de Valori Bucuresti. Din pacate, piata de capital nu a reusit sa profite de toate listarile facute de-a lungul timpului de catre stat. O parte dintre companiile aduse de diverse g
Piata de capital s-a obisnuit sa primeasca de la Guvern actiuni pentru tranzactionare
Chiar daca este acuzat de toata lumea ca nu ajuta piata de capital prin listarea de noi emitenti, statul ramane, din acest punct de vedere, cea mai importanta sursa de companii “all time” pentru Bursa de Valori Bucuresti.
Din pacate, piata de capital nu a reusit sa profite de toate listarile facute de-a lungul timpului de catre stat. O parte dintre companiile aduse de diverse guverne la Cota Bursei si-au pierdut interesul pe parcurs, iar la privatizare noii proprietari au ales delistarea lor. Altele au fost delistate deoarece, nefiind pregatite sa faca fata rigorilor bursiere, nu au mai indeplinit conditiile pentru mentinerea la Cota.
Din capitalizarea totala de 56,65 miliarde de lei a Bursei, doar 6,77 miliarde este din partea companiilor atrase pe parcurs din mediul economic privat, fara ca statul sa isi fi “bagat nasul” in respectiva listare. Restul de 49,88 miliarde sunt date de emitenti care au fost initial ai statului, fiind privatizati pe parcurs.
Cu alte cuvinte, 88% din capitalizarea actuala a Bursei a fost “plasata” la BVB de catre stat, in vreme ce piata de capital nu a reusit sa atraga prin forte proprii decat 12%.
In ceea ce priveste emitentii de stat care au plecat de la Bursa,