Caviarul este una dintre delicatesele tipice pentru mesele de Anul Nou din casele europenilor, iar din acest motiv, pentru a face fata cererii ridicate, a inceput o adevarata vânatoare de sturioni, din ale caror icre se obtine costisitorul aliment. De vina sunt braconierii care, in goana dupa avere, pun in pericol chiar supravietuirea speciei. Din acest motiv, WWF, Fondul Mondial pentru Mediu, a lansat un apel catre consumatori sa achizitioneze caviarul doar din magazine, care, spera ecologistii, nu se aprovizioneaza de pe piata neagra. Pentru consumator este imposibil insa sa faca distinctia intre caviarul legal si cel ilegal, având in vedere ca Europa nu a aplicat inca sistemul de etichetare cerut de conventia Cites. Potrivit WWF, piata neagra duce la disparitia a numeroase specii de sturioni din Delta Dunarii si Marea Caspica si chiar din fluviul Amur, din Asia. „Dintre speciile de nisetru care se afla in cel mai mare pericol sunt celebrul beluga si Acipenser Schrencki, care ii imbogatesc pe branconierii din Amur, ale carui ape traverseaza teritoriile Rusiei, Chinei si ale Mongoliei. Pentru a stopa vânatoarea de sturioni, WWF cere aplicarea conventiei Cites si pe Batrânul Continent, conventie care prevede etichetarea tuturor produselor si care ii va permite consumatorului sa aleaga caviarul potrivit, evitând ca produsul sa provina de pe piata neagra. Conventia ar urma sa intre in vigoare in 2006. In tarile din Uniunea Europeana, intre 2000 si 2005, au fost confiscate peste 12 tone de caviar ilegal. In fruntea clasamentului consumatorilor „la negru“ se afla Germania, unde au fost sechestrate 2.224 kg de produse necertificate, urmata de Elvetia (2.067 kg), Olanda (1.920 kg), Polonia (1.841 kg) si Marea Britanie (1.587 kg). Caviarul este una dintre delicatesele tipice pentru mesele de Anul Nou din casele europenilor, iar din acest motiv, pentru a face fata cererii ri