Prefecti perfecti pe viata
La fine de an, Guvernul a reusit o lovitura strategica ale carei consecinte sunt, acum, greu de cuantificat: numirea in functie, pe viata, de la 1 ianuarie, a prefectilor. Indiferent de culoarea viitoarelor guverne, de alternanta la putere, ei isi vor pastra posturile teoretic pana la pensie, neputand fi demisi decat in urma unor ilegalitati si abuzuri crase. Altminteri, posturile ar deveni libere doar prin demisie sau prin deces. Masura isca suspiciuni. Aparent si declarativ, se au in vedere depolitizarea functiei si independenta titularilor acesteia. In fapt, e greu de presupus ca simpla declaratie a prefectilor actuali ca s-au retras din PNL, PD, UDMR ori PC inseamna si ca s-au debarasat de filiatia de partid si vor ignora cine i-a propulsat si le-a asigurat o renta viagera.
Si ca, nerostit, nu vor fi aplecati catre interesele locale ale fostului lor partid si ale clientelei acestuia. Ar fi ca si cum cineva ar crede ca politicienii deveniti ministri sau parlamentari, care si-au trecut afacerile pe numele nevestelor sau soacrelor, habar nu mai au de ele si nu le mai sprijina inclusiv in virtutea functiei in stat. In plus, e greu de presupus ca prefectii isi vor risca sinecura prin ilegalitati grave si flagrante, in loc sa si-o pastreze, cu multiplele ei avantaje, pana la pensie, feriti pana si de un eventual concurs periodic pentru mentinerea in post sau inlocuirea barem in caz de indolenta ori de incompetenta vadita.
Coalitia actuala de guvernare, aceeasi care reprosa fostei puteri ca i-a lasat in carca judecatorii de la Curtea Constitutionala, a izbutit astfel sa controleze conducerea judetelor pentru o lunga perioada, indiferent de rezulatul alegerilor generale.