Marko Bela schimba strategia in privinta statutului minoritatilor. Daca socotelile politice nu i-au convins pe democrati sa accepte pana acum legea, liderul Uniunii incearca sa-l convinga pe Emil Boc, explicandu-i ca actul normativ e necesar pentru a imbunatati relatiile dintre romani si maghiari.
"Argumentele pe care le voi folosi in discutiile cu domnul Boc, in principal, nu sunt politice, ci tin de relatiile interetnice si de nevoia imbunatatirii acestor relatii. Argumentele tin de solicitarea tuturor comunitatilor minoritare de a avea un statut prin care sa aiba posibilitatea participarii la luarea deciziilor privind propriile lor institutii. Argumentele tin de ideea ca am demarat cu succes un proces de solutionare a problemelor minoritatilor si trebuie sa continuam, nu sa-l blocam intr-un discurs ultranationalist si sa anulam ceea ce am realizat pana acum", a explicat Marko.
Mai mult, liderul Uniunii, care a reclamat, deseori, amanarea dezbaterii in Parlament a statutului minoritatilor, crede acum ca acest lucru a fost, pana la urma, o decizie buna, luand in calcul faptul ca votul rapid ar fi putut fi unul "nereusit". Legea privind statutul minoritatilor asteapta de cateva luni votul Parlamentului. Considerat prioritate legislativa, proiectul nu a reusit sa-i convinga, in primul rand, pe liderii coalitiei guvernamentale, care au viziuni diferite in privinta "autonomiei culturale". Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc, Marko Bela si Dan Voiculescu au discutat in cateva randuri pe aceasta tema, insa nu s-a ajuns la nici un acord politic care sa duca la adoptarea legii in Parlament.
Impasul negocierilor la Legea statutului minoritatilor nu a fost depasit, deoarece atat liderul PD, Emil Boc, cat si presedintele UDMR, Marko Bela, au ramas fermi pe pozitie; negocierile s-au amanat pentru inceputul anului viitor.
De altfel, conducerea Camerei Deput