In vara, la incheierea primului semestru de guvernare, ministrii Cabinetului Tariceanu si presedintele Traian Basescu primeau primele note pentru performanta lor din partea analistilor selectati de Revista 22. A venit acum momentul notei finale, acordate la sfarsit de an. Toti se bucura de o dubla evaluare, a analistilor si a cititorilor. Vom sublinia de la inceput ca evaluarile sunt foarte apropiate, ceea ce demonstreaza capacitatile analitice superioare ale cititorilor nostri. Cateva exceptii merita totusi mentionate: Gheorghe Flutur, Monica Macovei si Mihai Razvan Ungureanu sunt mult mai bine vazuti de public, ca si Calin Popescu Tariceanu.
Judecand dupa note, guvernul nu exceleaza. Majoritatea ministrilor evidentiati au obtinut note intre 6 si 7,33, sub mediile obtinute in vara de unii dintre ei. Performantele sunt medii, ca sa nu spunem mediocre. Consolarea ar fi ca avem totusi un guvern onest, ai carui membri nu au fost antrenati (cel putin deocamdata) in scandaluri de coruptie. In Romania, aceasta este totusi o mare realizare. Sa spunem, asadar, ca avem un guvern curat, lipsit de stralucire si de realizari notabile. Poate ca si entuziasmul initial al analistilor s-a mai potolit.
Este greu in consecinta sa acordam premii. Clasamentul porneste de data aceasta de la mentiuni in jos. Sa luam mai intai clasamentul analistilor: pe locul intai ramane Monica Macovei, dar numai cu 7,91 de data aceasta. Urmeaza ministrul de Interne, Vasile Blaga, care se mentine in top cu nota 7,58, prin abilitatea cu care si-a gestionat imaginea. Urmeaza pe locul trei, la numai opt sutimi diferenta, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.
In coada clasamentului avem urmatoarea tripleta: Calin Popescu Tariceanu cu 6,36, Sulfina Barbu - 6,16 si Codrut Seres - 6,08.
Cum spuneam, clasamentul publicului este diferit: preferata ramane Monica Macovei, dar cu o no