Cartile proaste publicate in 2005 i-au pus in dificultate pe critici, care n-au facut decit dupa mari insistente un top al marilor rateuri. Insa reusitele anului, semnate de autori ca Ioana Pirvulescu si Herta Müller, au iesit repede in fata impreuna cu numele editurilor care le-au pus la bataie.
Criticilor le-a fost mai la indemina sa aleaga cele mai bune cinci carti ale anului decit pe cele mai proaste. „Pentru carti, 2005 a fost cel putin la fel de bun ca 2004", spune Dan C. Mihailescu. Mai mult decit atit, Paul Cernat crede ca in 2005 piata editoriala „s-a maturizat si s-a stabilizat". Amindoi considera ca acesta este efectul benefic al luptei dintre edituri.
Criticul de la PRO TV puncteaza ca mari plusuri ale anului „aceeasi fertila concurenta Humanitas-Polirom (acesti Connex si Orange ai economiei noastre editoriale), noul elan de la Corint, excelentul salt al Cartii Romanesti si evenimentul «Les belles étrangères»".
Ioana Parvulescu x 3
Cele mai multe carti din Top vin de la Humanitas si Polirom. Criticul Paul Cernat pune reusita celor doua edituri pe seama colectiilor care sint „evenimentele editoriale cele mai notabile ale anului. As mentiona colectia «Ego.Proza» de la Polirom, relansarea Editurii Cartea Romaneasca si initiativa celor de la Humanitas de a miza mai mult pe debutanti cu roman".
Cartea Ioanei Parvulescu, „In intimitatea secolului 19", publicata la Humanitas, cistiga cu trei nominalizari in topuri. Criticul Mircea Mihaies a ales-o pentru ca „autoarea proiecteaza cu inteligenta si talent ideea de «belle-époque» la nivelul unui secol intreg". Dan C.
Mihailescu o asaza si el pe primul loc in topul sau, unde mai apar Adrian Cioroianu cu „Pe umerii lui Marx" si Filip Florian cu „Degete mici". Intre cistigatori se numara si Herta Müller, cu doua carti publicate la Polirom. La poezi