Rezultatele sondajului de conjunctura efectuat de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie in randul companiilor cu activitate industriala si de constructii indica perspective putin optimiste asupra productiei. Analiza asupra principalilor indicatori economici arata ca luna aceasta va avea loc o accentuare a tendintei descendente a fortei de munca, in paralel inregistrandu-se o temperare a dinamicii investitiilor si a ratei profitabilitatii. Cererea insuficienta ramane principala cauza de limitare a productiei, conform opiniei a 33 la suta dintre respondentii la sondajul BNR.
Perspective putin optimiste asupra productiei
Similar lunilor anterioare, o crestere a productiei este putin previzibila (soldul conjunctural a crescut cu numai 3 puncte procentuale fata de noiembrie, pana la +31 la suta), evolutia fiind partial atribuita reducerii numarului de zile lucratoare in ultima luna a anului. Aceeasi perspectiva se mentine si pe un orizont mai indepartat, in conditiile in care cresterea portofoliului de contracte si comenzi pare sa se atenueze.
Principalele ramuri industriale care estimeaza cresteri ale productiei in luna decembrie sunt: prelucrarea petrolului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (sold conjunctural: +74 la suta), industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal (+58 la suta) si activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde (+46 la suta).
Restrangeri ale volumului productiei sunt preconizate indeosebi in industria mijloacelor de transport si in cea a materialelor de constructii (solduri conjuncturale de -31 la suta si respectiv -36 la suta).
Comenzi in scadere
In luna decembrie, soldul conjunctural aferent volumului total al comenzilor a reprezentat mai putin de jumatate