Studiile companiilor imobiliare prevad o dezvoltare puternica a pietei spatiilor de birouri in anul 2006. In mod surprinzator, desi se afirma ca cererea este mare, iar oferta destul de mica, pentru chirii nu se intrevede o crestere spectaculoasa.
Mai mult, analistii se asteapta ca toate marile lanturi internationale de supermarketuri sa se dezvolte agresiv pe piata din Romania, dupa o lunga perioada de ezitare.
O analiza a companiei imobiliare Esop arata ca, pe linga suprafata amintita mai sus, de 200.000 mp, anul viitor suprafete care insumeaza 40.000 mp vor fi renovate. Autorii studiului apreciaza ca piata spatiilor de birouri ramine atractiva pentru investitori, pe fondul unei rate de neocupare destul de mica.
Astfel, in cazul cladirilor din clasa A aceasta este de 2-5%, iar pentru cele de clasa B este de 10-15%. Se considera ca cererea va creste si datorita dezvoltarii companiilor romanesti si multinationale, a aderarii la Uniunea Europeana, dar si datorita interesului firmelor internationale de relocare si externalizare a unor activitati in Romania.
Chirie, nu achizitie
Din punctul de vedere al cererii, optiunile pentru inchiriere au fost mult mai numeroase decit cele pentru cumparare. Conform unui studiu Eurisko, raportul este de 85% inchiriere – 15% cumparare.
Companiile multinationale, bancile, marile firme de IT si telecomunicatii, precum si companiile farmaceutice au fost cele care au cautat spatii de clasa A, in centrul Capitalei, care sa le aduca un beneficiu clar de imagine.
„Locatia spune multe despre puterea si seriozitatea unei companii si de aceea acest gen de firme cauta cladiri care sa iasa in evidenta prin calitate, vizibilitate sau printr-o arhitectura deosebita", spune Catalina Jigman, manager al departamentului comercial din Eurisko.
Un alt tip de clien