O retrospectiva asupra activitatii serviciilor de informatii in anul 2005 arata ca una din deciziile care a starnit cele mai multe reactii pro si contra printre politicieni a fost infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI).
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii decidea la 18 noiembrie infiintarea CNI, o structura de analiza a informatiilor, subordonata CSAT si alcatuita din reprezentanti ai SRI, SIE, Directia Generala de Informatii a Apararii si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor. Cel care conduce Oficiul pentru informatii integrate, gestionand practic activitatea de zi cu zi a CNI, inclusiv rapoartele cu informatiile care ajung pe masa presedintelui, este Daniel Moldoveanu. Decizia CSAT a starnit reactii pro si contra in mediul politic, nefiind criticate utilitatea si oportunitatea infiintarii CNI, ci ca aceasta ar fi un superserviciu secret la indemana presedintelui Basescu. Ceea ce i-a determinat si pe seful statului, si pe premierul Tariceanu sa iasa pe rand si sa explice ca este vorba de o structura care se ocupa de prelucrarea si analiza informatiilor care privesc securitatea nationala, si nu de un organism de control al serviciilor secrete.
SCHIMBARI. Desi la inceputul mandatului, presedintele Traian Basescu anunta ca dintre sefii de servicii doar unul va ramane in functie, el a revenit ulterior, spunand ca "la unele servicii vor fi schimbari, la altele nu". Astfel, in iulie, Traian Basescu l-a numit in functia de prim-adjunct al directorului SRI pe lt. col. Florian Coldea, iar pe col. George-Viorel Voinescu adjunct al directorului SRI. Totodata, la SIE au fost trecuti in rezerva, la cerere, generalii Marcel Alexandru, Niculaie Goia, Dan Chiriac si Constantin Rotaru, iar generalii Vasile Sarca si Silviu Predoiu au fost numiti directori adjuncti ai acestui serviciu. De asemenea,