Scena din spectacolul "Cei trei muschetari"
Daca Romania mai are de trecut cateva hopuri pana la integrarea in UE, protagonistii sai culturali sunt apreciati de publicul european. In 2005, Germania a gazduit doua manifestari de amploare: Targul de Carte la Frankfurt si Festivalul Enescu, la Berlin si Heidelberg. La sfarsitul lui decembrie, baletul romanesc implineste aproape un sfert de secol de prezenta pe scenele germane.
Din 1983 - cu o intrerupere in decembrie 1989 - Compania de Balet „Oleg Danovski" face in fiecare an turnee de 5-6 saptamani in Germania. In momentul de fata, 50 de balerini, sase tehnicieni si o garderobiera, cutreiera (pana pe 4 ianuarie 2006) autostrazile Germaniei intr-un autobuz cu etaj.
„Konzertdirektion Landgraf" (www.landgraf.de), impresariat de renume, a initiat acum un sfert de secol colaborarea cu balerinii romani.
„Prietenia cu Oleg Danovski a fost baza turneelor in Germania"
„ In 1980, m-am dus la Bucuresti, sa caut o orchestra pentru o productie de balet", relateaza Joachim Landgraf (58 ani).
„ Seara, am fost la opera. Se dadea „Carmen" in coregrafia lui Oleg Danovski. Spectacolul mi-a placut atat de mult, incat l-am rugat pe reprezentantul ARIA (Agentia Romana de Impresariat Artistic, n.a.) sa ma prezinte domnului Oleg Danovski. Asa a debutat relatia noastra... Cu baletul „Carmen" am facut primul turneu.
Pe urma s-a dezvoltat o prietenie din care s-a nascut ideea sa facem o serie de mari balete clasice. Am apreciat foarte mult interpretarile coregrafice ale domnului Oleg Danovski, talentul sau de exceptie. Cred ca de-a lungul anilor, am facut impreuna lucruri foarte bune."
Agentia de impresariat, fondata in 1945, are in repertoriu: piese de teatru, concerte clasice, opere, operete, musical-uri si balete.
„Din punct de vedere solistic, realizarile ansamblului