- Ministru bun de gafe. La Ministerul Culturii, anul a inceput cu Mona Musca si se termina cu Adrian Iorgulescu. Declaratiile lor nu coincid. Iar gafele se gasesc mai ales in ograda celui ce-al doilea, dupa cum se vede mai jos.
- Opereta fara sediu. Incendiul din ianuarie, de la Opereta, a deschis un an nu tocmai fast pentru aceasta institutie, care ar putea ramane fara sediu definitiv, daca incercarea directiei TNB de a reintra in posesia salii care i-a apartinut va reusi. Finalul de an gaseste Opereta in stadiul de homeless, in ciuda promisiunilor facute de doi ministri ca i se va gasi o "casa".
- Schimbari de directie la TNB. Nationalul bucurestean a inceput anul 2005 fara director, in urma demisiei depuse de Dinu Sararu. Abia in vara, teatrul a revenit la normal, in urma concursului castigat de Ion Caramitru.
- Jos Buzura, sus Patapievici. Institutul Cultural Roman a inceput si el anul cu o alta echipa, in conditii nu tocmai fair-play pentru "fosti", de vreme ce Augustin Buzura a aflat din presa ca va fi schimbat din functie. Horia Roman Patapievici, secondat de Tania Radu si Mircea Mihaies, a promis de la bun inceput schimbari de structura si de strategie, care au inceput sa apara pe parcursul anului.
- Daca e teatru, e provincie. In martie, nominalizarile la Premiile UNITER au demonstrat ca provincia e la putere, fapt ce avea sa fie confirmat atat de premii, cat si de evenimentul teatral al anului, Festivalul National de Teatru. Vezi mai jos.
- Prietenii lui Ceausescu. Portrete festive ale conducatorului si sotiei lui, tablouri facute la comanda pentru a preamari regimul comunist si realizarile lui au fost stranse in martie la Muzeul National de Arta Contemporana intr-o expozitie care a iscat, pe buna dreptate, multe comentarii. Unii dintre autori, printre care si presedintele UAP, Zamfir Dumitrescu, au declarat ca nu se s