Miercuri, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, presedintele Traian Basescu a cazut intr-o capcana: a premiat firme cu patroni controversati si datorii ascunse, despre care a spus ca reprezinta partea sanatoasa a economiei romanesti.
Fara indoiala, nimeni nu i-a spus tot despre cei premiati, dar domnul Basescu ar fi trebuit sa stie, in ciuda caracterului festiv al evenimentului si al sezonului, ca si sistemul economic este ticalosit si ca marile averi s-au construit pe jecmanirea bugetului de stat, pe privilegii acordate arbitrar si, adesea, pe coruptie.
Presa i-a amintit acest lucru a doua zi, cand a stricat sarbatoarea premiatilor si a CCIR, enumerand datoriile facute de patroni, chiar daca ele figureaza pe numele altor firme decat cele premiate. Poate ca este prea devreme ca sa acordam premii adevarate in economia romaneasca, cum tot prea devreme este ca presedintele sa se extazieze fata de insanatosirea mediului nostru de afaceri.
Din Romania reala vin semnale mai putin euforice decat din Romania festiva.
Mai sunt insa si alte pericole ale festivismului de sfarsit de an. Guvernul si ministerele si-au facut bilanturi incurajatoare. Reflectate necritic de mass-media, ele pot fi periculoase, pentru ca ne indeamna sa uitam de restante, neimpliniri, derapaje. Sa stricam asadar buna dispozitie a guvernantilor punandu-le in fata si bilele negre.
Putem porni, de pilda, de la asteptarile noastre in domeniul economic. Nu putini au fost aceia care au crezut/sperat ca noul guvern va ancheta privatizarile guvernului anterior; ca vom vedea, spre exemplu, o sentinta sau macar o ancheta in cazul privatizarii scandaloase a IPRS Baneasa in beneficiul lui Omar Haissam.
Nimic! Nici Ovidiu Musetescu, marele maestru al combinatiilor in privatizari, nici succesorul sau, Mircea Ursache, nu au fost inoportunati. Exemplele ar put