Mesele festive, cu ocazia Sarbatorilor de iarna, trebuie sa fie ele insele o placere, nu numai culinara. ''Oare cum se poate realiza acest deziderat, tinand cont de faptul ca nu toti suntem sanatosi, si chiar daca am fi aparent, excesele sunt urmate in mod asteptat de consecinte medicale negative asupra organismului. O buna si corecta informare asupra a ceea ce reprezinta o alimentatie sanatoasa, valabila oricand si pentru toata lumea, devine un pretios punct de plecare in luarea deciziilor culinare, chiar si cu ocazia acestor minunate zile de sarbatoare.
Exista cinci caracteristici de baza ale unei alimentatii optime. Ea trebuie sa fie adecvata, potrivita, astfel incat alimentele consumate sa aduca nutrienti esentiali, fibre si energie in cantitati suficiente pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corpului. Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie echilibrata. In alegerea dietei nu trebuie sa prevaleze un nutriment sau aliment in defavoarea altuia, deci, e de preferat o proportie optima in selectie.
Aceeasi alimentatie sanatoasa trebuie sa fie controlata caloric, cu alte cuvinte, cantitativ si calitativ, nu trebuie sa depaseasca nevoile metabolice si de activitate fizica, dar sa nici nu fie sub aceste limite. Moderatia in alimentatie se refera la posibilul exces de sare, grasimi, zahar sau alt component peste anumite limite. Alimentatia este sanatoasa si hranitoare cu adevarat daca este variata. Aproape orice «greseala» alimentara poate fi «diluata» prin consumul altor alimente'', precizeaza Dana Simu, medic primar la ''Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice'' Cluj-Napoca.
Dr. Simu spune ca ''plecand de la aceste premize, in mod evident atitudinea corecta din punct de vedere alimentar este, totusi, una singura. Excesul de grasimi de origine animala, specific acestui interval de timp, dulciurile concentrate - zahar, bomboane, cozonac