Pentru locuitorii din mediul rural care reprezinta mai mult de jumatate din populatia tarii, asistenta medicala primara este asigurata de mai putin de 40 la suta din totalul medicilor de familie.
Conform datelor prezentate de Ministerul Sanatatii (MS), la ora actuala, ''exista un numar de aproximativ 300 de localitati fara medic, la care se adauga un numar similar de localitati aflate in zone izolate, greu accesibile, care nu dispun de drumuri de acces si sunt situate la distante mari de unitatile sanitare incadrate cu personal medical si dotate pentru rezolvarea urgentelor medico-chirurgicale.
Totodata, in localitatile in care exista medic de familie, activitatea acestuia a fost centrata in ultimii ani pe asistenta medicala acordata in cabinet numai persoanelor inscrise pe lista de asigurati si mai putin pe vizite la domiciliu. In acest context, se inregistreaza numeroase situatii in care pacientii, cazuri sociale, ca si cei care nu pot dovedi calitatea de asigurat - ramanand neinscrisi astfel pe listele medicilor de familie - nu beneficiaza de supravegherea permanenta a starii de sanatate, motiv pentru care ajung in sistemul sanitar cu afectiuni cronice in stadii avansate''.
Pe de alta parte, reprezentantii MS atrag atentia faptului ca ''lipsa medicului de familie sau neinscrierea persoanelor pe listele de asigurati genereaza situatii dificil de controlat, cu repercursiuni asupra starii de sanatate a populatiei. Aceste persoane nu pot beneficia de pachetul de servicii medicale de baza acordat asiguratilor sistemului de asigurari sociale de sanatate. Gravidele, nou-nascutii, bolnavii cronici care nu sunt inscrisi pe listele medicilor de familie nu pot fi supravegheati medical tocmai din cauza faptului ca nu au medic de familie care sa-i supravegheze''.
In speranta ca aceste probleme vor fi rezolvate, reprezentantii MS vor sa infiinteze o '