Germania le tine teorii savante privind economia de piata ucrainenilor confruntati cu represiunea economica a Tarului de la Kremlin. Democratia are un pret si ucrainenii il vor plati cu siguranta. Lipsa de solidaritate are insa mai multe explicatii care merg de la lasitate si ipocrizie pina la tradare.
„Ne taie Putin gazul?" titra „Cotidianul" pe 31 ianuarie 2005. Kievul respinsese oferta „sociala" a Tarului Gazului si al Petrolului, dispus sa-i imprumute cu miliarde de dolari pe ucraineni pentru ca acestia sa compenseze explozia pretului la gaze. Gazpromul isi reinnoia ultimatumul: va „taia complet" livrarea de gaze naturale catre Ucraina.
Si atunci „cum «ne taie» Putin gazul? Le taie gazul ucrainenilor", spunea un coleg nedumerit de titlu.
Putin ne taie noua gazul, chiar daca, tehnic, le-a oprit doar ucrainenilor furnizarea de gaze naturale. Chiar si asa sintem afectati. Presiunea in conducte a scazut cam peste tot in Europa. Uimiti de acest efect au fost doar „naivii" care credeau sau, mai degraba, se faceau a crede asigurarile date de Gazprom cum ca alimentarea europenilor nu va avea de suferit.
Si mai credeau „naivii" ca e un conflict intre doua companii, Gazprom si Neftgaz.
Problema e politica, nicidecum economica. Si ne afecteaza pe toti, fie ca sintem sau nu pe traseul gazelor rusesti catre Europa.
Prin propunerea de marire brusca de aproape cinci ori a pretului si prin decizia de a le taia ucrainenilor gazele naturale, Putin ne-a pedepsit pe toti cei care am stat cu de-a sila in lagarul sovietic crezind in valorile occidentale, fosti aliati cu forta ai Moscovei care incearca sa revina la capitalism si democratie.
E penalizata optiunea romanilor, moldovenilor, polonezilor, balticilor, georgienilor, a celor care si-au asumat o politica independenta sau vor sa o faca.
V