In Balcani, doi soldati din Serviciul Militar de Contraspionaj au obtinut informatii prin metode dubioase. Ministerul de Aparare de la Berlin a deschis o ancheta disciplinara.
Pe 22 decembrie, postul tv „Tagesschau" a prezentat cazul a doi soldati germani, care s-au dat drept jurnalisti, pentru a obtine informatii cu un asa-zis interviu. Matrapaslacul a fost investigat de cotidianul „Sonntagsblick" din Zürich si dezvaluit dupa cateva zile de mediile germane.
In iulie 2003, Anela Kobilica (31 ani) din Zenica (Bosnia-Hertegovina), primeste vizita a trei nemti in civil, insotiti de un traducator macedonian. Doi dintre ei se legitimeaza: sunt reporteri la cotidianele „Süddeutsche Zeitung" si „Frankfurter Rundschau". Timp de patru ore, ziaristii pun intrebari si nasul in documente, fotografiaza pana si fetitele de 4 si 5 ani.
Sotul femeii, suspectat de relatii teroriste, a fost arestat in octombrie 2001, dar achitat, din lipsa de probe, de un tribunal din Sarajevo. In ianuarie 2002 a fost transportat in lagarul Guantanamo. Unde este detinut pana astazi, fara inculpatie penala.
La sfarsitul lui decembrie, ziarele in cauza - care nu i-au trimis reporteri - au vorbit cu A. Kobilica. Aceasta a relatat ca nemtii ii s-au parut „cam tacuti si prea politicosi", fata de alti jurnalisti. Cand a vrut sa-si cheme avocatul, vizitatorii au reusit s-o convinga ca „nu este necesar". S-a mirat ca la plecare, n-au lasat carti de vizita sau adrese. Interviul nu i-a parvenit niciodata...
Informatiile pentru Serviciul Militar de Contraspionaj
In Bosnia, in loc de articol, apare la Serviciul Militar de Contraspionaj (Militärischer Abschirmdienst - MAD) un „protocol" cu informatiile si fotografiile luate de pseudo- jurnalisti. Autorii anonimi fac parte dintr-un „Battle Group" (grup de lupta) stationat la Rajlovac, langa Sarajevo.