Daca 2005 a fost anul scumpirilor la utilitati, in 2006 sirul scumpirilor va continua. Tendinta de aliniere a preturilor la nivelul celor din Uniunea Europeana va continua asadar pina la inceputul lui 2007, atunci cind este programata aderarea.
Din pacate, si datorita sumelor care au fost necesare pentru acoperirea pagubelor produse de inundatiile din iulie 2005, romanii vor trece mai greu peste toate darile impuse de stat.
Spre exemplu, salariul minim pe economie va fi de doar 3,3 milioane de lei vechi, venitul minim garantat va creste cu citeva zeci de mii lei, iar alocatiile copiilor cu doar 10.000 lei vechi.Insa, din aceasta luna, gazele naturale se scumpesc cu 17%, iar pe intregul an cu pina la 40%, in timp ce costul energiei electrica este majorat cu aproape 2%.
De asemenea, cresc taxele si impozitele pe terenurile agricole. Patronatele anunta scumpiri la piine, zahar si ulei cu cite 3.000 - 4.000 de lei pe unitate de produs. Iar modificarile care vor fi aduse din nou Codului Fiscal vor atrage noi dari pentru populatie si agenti economici. Acelasi val de scumpiri, traditional deja la fiecare inceput de an, va ajunge si la focsaneni.
Anul 2006 incepe cu preturi mai mari. Gazele naturale si curentul electric s-au scumpit de la 1 ianuarie, insa pina la finele anului sint asteptate si alte majorari. Se pare ca acestea vor fi de circa 17% in prima parte a anului si de pina la 40% pina in decembrie, procent ce reprezinta o grea lovitura, in special pentru posesorii de centrale termice. Majorarea va afecta in primul rind costul intretinerii, in unctie de numarul camerelor si de cel al locatarilor. Pe de alta parte, ca sa ajute familiile cu venituri mici, statul a majorat ajutoarele date pentru incalzire pentru cazurile sociale. Pretul gazelor ar mai putea insa creste anul acest