Preconizata integrare la 1 ianuarie 2007 si posibilele alegeri anticipate sunt reperele prin care partidele politice vad acest an. Toti vorbesc despre acest an ca despre unul decisiv pentru aderarea la Uniunea Europeana si promit ca vor face tot ce le sta in putinta pentru ca acest tel sa fie atins.
In privinta alegerilor anticipate, parerile sunt impartite, iar cele impotriva sunt justificate tot prin faptul ca nimic nu trebuie sa puna in pericol integrarea europeana.
PNL: An decisiv
Pentru liberali, prioritara este integrarea. Senatorul Teodor Melescanu, vicepresedinte al PNL, este convins ca 2006 va fi un an decisiv pentru Romania, pentru ca este anul premergator aderarii la Uniunea Europeana. "Este ultimul an in care Romania se mai afla in afara Europei, avand in vedere ca in 2007 se va integra in UE", a declarat Melescanu. Liderul liberal spera ca va fi un an mai bun si ca tara noastra va fi mai ferita de vitregiile naturii. Si senatorul Puiu Hasotti incepe anul cu gandul ca va fi mai bine, apreciind ca 2006 va fi un an deosebit de important, un an decisiv pentru istoria postcomunista a Romaniei.
Optimism la UDMR
Presedintele UDMR, Marko Bela, considera ca integrarea trebuie sa fie pentru noi toti principalul obiectiv, astfel incat acest an sa fie ultimul in afara UE, iar din 1 ianuarie 2007 sa incepem un nou capitol al istoriei contemporane. Dezvoltarea infrastructurii, descentralizarea, dezvoltarea Ardealului sunt cateva dintre obiectivele restante, pe care Marko Bela spera sa le vada transformate in realitate, in acest an. Pentru UDMR, proiectul de lege privind statutul minoritatilor ramane prioritatea zero.
Doua subiecte au marcat anul trecut viata politica: alegerile anticipate si schimbarea presedintilor celor doua Camere. In opinia vicepremierului, si in acest an vor fi reluate periodic disc