Dobanzile la lei, dar si la valute, vor continua sa creasca si in 2006 Excesul de lei de pe piata monetara romaneasca nu are nici o sansa sa se diminueze curand. Interventia BNR pe piata monetara a crescut usor dobanzile, care ajunsesera la 2-4%. Tendinta insa va continua. In ce se vor plasa economiile de acum inainte? Dorinta bancii centrale de a reduce dobanzile pentru a descuraja fondurile speculative externe care au intrat in tara dupa liberalizarea contului de capi
Dobanzile la lei, dar si la valute, vor continua sa creasca si in 2006
Excesul de lei de pe piata monetara romaneasca nu are nici o sansa sa se diminueze curand. Interventia BNR pe piata monetara a crescut usor dobanzile, care ajunsesera la 2-4%. Tendinta insa va continua. In ce se vor plasa economiile de acum inainte?
Dorinta bancii centrale de a reduce dobanzile pentru a descuraja fondurile speculative externe care au intrat in tara dupa liberalizarea contului de capital au adus deja dobanzile la depozitele bancare la un nivel ridicol. In piata exista remunerari de 2% la depozitele in lei constituite pe 12 luni. Ultimele interventii ale BNR au condus la o usoara crestere a dobanzilor la depozitele bancare in lei, tendinta care se pare ca va continua si in 2006, cel putin in prima jumatate a anului.
Dobanzile la depozitele in euro sau dolari pot ajunge la ora actuala la 4% sau chiar 4,5% pentru aceeasi perioada de economisire. Bancherii sunt de parere ca situatia creata este una aberanta. Acest fapt se intampla la ora actuala doar in Japonia, unde dobanzile stau la zero si ceva de o buna bucata de vreme.
Diferenta este data de faptul ca in Japonia este vorba despre o politica monetara de sustinere a exporturilor si de contracarare a efectelor deflatiei. I