Motive de internare au destule, cei mai multi dintre ei fiind subnutriti si drogati, astfel ca prezinta afectiuni care necesita tratamente indelungate. Desi nu sunt platitori de asigurari, oamenii fara adapost sunt primiti in spitale unde ajung deseori in stare critica. Interventiile dureaza pana in primavara cand uita de boala si fug din institutiile care le-au acordat peste iarna cazare, ingrijiri medicale si hrana.
Pagube la bugetul sanatatii
Astfel de cazuri produc insa gauri de zeci de mii de lei noi la bugetele spitalelor, intrucat pacientii sezonieri nu sunt asigurati si banii cheltuiti pentru tratarea lor nu pot fi decontati de Casa de Asigurari de Sanatate. ?Boschetarii care ierneaza in spitalul nostru fura practic din bugetul asiguratilor?, declara o asistenta de la Spitalul Municipal din Timisoara.
Intre oamenii strazii se vorbeste despre internarea in spitalele timisorene ca despre un refugiu in calea frigului de afara. De exemplu, cea mai bine cotata masa este cea de la Spitalul Judetean din Timisoara. In schimb, la Spitalul Municipal sunt apreciate conditiile de cazare, dar si faptul ca pe scarile principale se poate fuma.
In plus, aici sunt lasati sa stea pe scaunele din hol chiar si boschetarii care nu sunt internati. Potrivit directorului institutiei, dr. Octavian Mircea Cretu, in cladire intra cel putin un om al strazii pe zi. ?Vin zilnic boschetari si aurolaci, dar mai ales cazuri sociale pe care, sincer, evitam sa le internam, pentru ca dupa ce se acomodeaza cu traiul bun si cu caldura, nu mai scapam de ei?, explica directorul Spitalului Municipal.
Beti, drogati si inghetati
Cei mai multi oameni fara adapost care vin iarna la spitale sunt beti, drogati si inghetati. Pentru fiecare in parte, tratamentul consta mai intai in baie si deparazitare, apoi o masa calda. Fiecare trebuie tinut in spital cel p